Balears sostenibles & Associates

Una visió del que podrien ser i no son le Illes Balears, denunciem el que no hauria de succeir, i donem suport incondicional a les bones pràctiques en tots els camps. Encara que això sigui una pràctica perillosa al nostre país, defenssem la llibertat d'expressió com a única forma de arribar a gaudir de una democràcia plena, sense estar captius dels terroristes econòmics que ofeguen els rebels de la nostra terra. Com deia Ogilvy, la creativitat i genialitat que necessitem, la trobarem molt més facilment entre els rebels, i els inconformistes, que entre la resta.

PUJADA DE IVA I ECOTAXA ESPANYOLA.

tomeu | 28 Setembre, 2009 11:16

Dues coses han sorgit a la llum els darrers dies, que deuen preocupar molt als que prenen decisions en això de la cosa del turisme a les Illes Balears. Per una banda, la constatació de una pujada de dos punts al règim general de l’IVA, ja que el preu dels paquets és subjecte del tipus general, i aquest passaria al 18%, encara que la major part dels hotels només cotitza al 7%, i encara no estic segur que rebi també dos punts de pujada percentual. Tot i això, la pujada mitjana estaria per a una família amb un fill entre 12 i 20 Euros per setmana, no entraré a valorar la conveniència o no, això és política econòmica en temps de crisi, discutible com tot, però normal que es faci per quadrar els comptes, que han de ser solidaris amb els menys afortunats. El que dic és que aquesta pujada no beneficiarà en res a les Illes, potser perjudiqui, però benefici cap ni un, fins i tot m’atreviria a dir que, com a país netament aportador al conjunt de l’Estat, seriem dels més perjudicats. Un altra pujada d’imposts que no ens beneficia en res. Anem al segon punt, el Govern de l’Estat es planteja posar una ecotaxa, mira per on, el que no s’atreveix a fer el Govern de les Illes, vol fer-ho el Govern de l’Estat, això significaria més del mateix, més imposts sense repercussió positiva a sobre la competitivitat de les Illes. Quan es donaran compta els empresaris turístics d’aquestes Illes que s’equivoquen? El que han de fer és prendre davantera a sobre la realitat, i negociar ja amb el Govern de les Illes la Taxa de Retorn ( www.masteribsostav.com) Per a aconseguir que aquesta vegada si, una lleugera pujada de la fiscalitat redundi directament en el canvi de model de les Balears, atorgant un valor afegit al producte turístic de les nostres Illes, no depenent d’altri, i fermant de una vegada per totes una clara aposta per el Turisme de qualitat, fet amb personal ben format i amb salaris adequats a la seva formació i dedicació. Altra cosa només és quedar a mercè dels vents que bufen a Madrid, que curiosament sempre ho fan en contra dels nostres interessos, o quan giren, com a molt ens deixen les veles descol•locades. Au, força i coratge, que fa falta. Tomeu Amengual i Ventolrà MDPT Direcció i Planif. Del Turisme MTA Tur. Sostenible

ELS DISCURSOS DE PIÑERO.

tomeu | 27 Setembre, 2009 07:12

Al sopar de la Cambra de Comerç, P. Piñero va realitzar el segon discurs més famós de la seva vida, el primer el va realitzar ja fa uns anys al Palas Atenea, envoltat de la plana major del sector turístic balear, i fent al•lusions molt concretes al que aleshores era Conseller de Turisme, Celestí Alomar, m’agradaria saber què pensa n’Alomar de la imatge del President Antich fent entrega del guardó. Dit això, entrem a valorar el contingut del discurs fet a la Cambra, ja que el primer és inqualificable. Diu Piñero, que aquest Govern ha de permetre el canvi d’ús dels apartaments i hotels obsolets en residències privades, en poques paraules, que els pitjors empresaris del sector, aquells que ni han reinvertit, ni pensen fer-ho, incrementin al màxim els seus beneficis, que no poden treure per la via del sector turístic, convertint tot això en promocions immobiliàries. Bé, ell és molt lliure de defensar-ho, exactament igual que jo, i molts d’altres, entre d’ells els sindicats, som lliures de dir que això seria una pocavergonyada de les grosses. Una bogeria d’aquestes només seria possible en un entorn molt distint a l’actual, amb un sector turístic molt compromès amb la realitat social, cultural i econòmica de les Illes, i no només actuant en funció de quina és la forma més convenient per extreure els beneficis màxims, i sortir amb els diners, a corre-cuita cap a altres indrets. La tàctica de terra cremada era cosa de Atila i els hunos, no és pròpia de empresaris que pretenen ser model de res i per ningú. Quan demana Piñero que s’elevi el nivell formatiu de la població, ho fa per a poder oferir millors condicions econòmiques als seus empleats?, o ho diu per obtenir més rendibilitat per treballador amb els mateixos sous de rialla, per aconseguir fer més fixos?, o per aconseguir més temporalitat encara? Qüestió gens menyspreable aquesta, quan ja és d’escàndol. A la fi, ens diu també que establiments d’allotjament obsolets, “mueren matando”, el primer discurs cobra rellevància en aquest concepte, i jo em demano, qui són els empresaris que serien capaços de fer això? Certament no serien els que pertanyen a les mateixes organitzacions a les que ell mateix pertany, de les quals rep guardons, mirall de excel•lència per allà on van, o si? Un podrà rebre tots els guardons que es vulgui, provenint dels amics, però la credibilitat senyor Piñero, aquesta es guanya sense guardons, al cap de molts d’anys, i es perd amb una sola errada, cerqui, cerqui i ja ens dirà on la va perdre, si és que alguna vegada la va tenir. Tomeu Amengual i Ventolrà. MDPT UIB

LLORENÇ BRAVO DEFENSA LA ECOTAXA.

tomeu | 25 Setembre, 2009 11:47

I la defensa perquè hi creu. Això l’honora, ja que la major part de la Gent no en vol sentir ni parlar, de fet, ni tan sols aquells mateixos que l’aprovaren, avui per avui, ho tornarien a fer. Però el fet, és que ja ningú la defensa en aquella figura, en realitat, en Lorenzo – ell es diu així – el que vol dir, i utilitza la paraula ecotaxa per aconseguir que l’entenguin, és que de alguna forma s’han de treure els diners, tants com siguin necessaris per a dur a terme la desitjada i mai començada, reforma del model turístic de les Illes. Al programa electoral del Bloc, es demanava la implantació de una figura capaç de finançar i dur el liderat d’aquest canvi de model, les negociacions de un Pacte difícil, on el que es jugava la esquerra, eren més anys de Govern del fugit a Washington, i més temps sota la Administració que els jutges encara no han acabat de calibrar, dugueren a renunciar per la por de l’esquerra i la negativa frontal de la part més dretana de UM, a haver de renunciar en aquest canvi durant aquesta legislatura, ningú ha dit que això hagi de ser permanent. Amb una Taxa de Retorn en marxa, les Illes Balears poden invertir amb càrrec a aquesta recaptació, uns ingressos estimats en 36 MM Euros per el servei a oferir als residents i turistes, i uns 120 MM Euros anuals en Producte i Comunicació del Producte, no volen TICS? No volen canvi d’imatge? No volen més Producte? Mirin, quan un governa, es suposa que és per canviar les coses, no per contemporitzar, això és el que hauria de ser el balanç de final de legislatura que tots els partits d’aquest Pacte haurien de poder traslladar a tots els votants, a alguns per convèncer-los que varen fer el correcte en votar la seva opció, als altres que s’ha d’anar a votar les millors opcions possibles, i als altres, perquè vegin clarament que per votar segons què, més val quedar a casa. Espero que el sacrifici de molts ciutadans, coherents i conseqüents amb allò que els seus partits diuen defensar, no sigui en va, i es puguin sentir orgullosos de tot plegat. Tomeu Amengual i Ventolrà. www.masteribsostav.com

THURSDAY NIGHT FEVER.

tomeu | 20 Setembre, 2009 10:28

Aquesta és la denominació que han escollit per a nomenar la iniciativa de obrir el dijous a vespre, els comerços, altres establiments, i La Seo, excepcionalment, de forma gratuïta. Com que la temporada no esta per tirar coets, he preferit esperar que estàs a punt de finalitzar la iniciativa, per a posar a sobre la taula les meves consideracions, així ja no em podran dir que si vull fer fracassar res. D’entrada dir que la iniciativa em va semblar a “grosso modo” interessant, i per això em vaig oferir a dur a terme visites guiades a la Seo els dijous, i de forma gratuïta, exclusivament per a residents de les Balears, i dues cada dijous, quina seria la meva sorpresa quan em varen informar a la mateixa porta de la Seo, que els Guies no podíem entrar a donar explicacions en aquell horari gratuït, el raonament, que puc entendre, cau totalment quan el Cabildo no atén els mails, visites a les oficines, i dona la callada per resposta. Però una vegada dit això, també he de puntualitzar que en tot això hi ha hagut uns grans perdedors amb aquesta iniciativa, els Guies Turístics i les arques autonòmiques. Explicaré el per què de cada un dels implicats. Els Guies és molt fàcil d’entendre, les Ag. De viatges i TTOO, fent ús de la submissió absoluta dels polítics, organitzen excursions a Palma sense Guia Oficial, - ja saben els que viuen ací i creen riquesa a la nostra terra, per no parlar del compromís amb la veracitat i el control de la institució col•legial que els regeix, amb la qual cosa, excursions de les altres, on paguen Catedral- Guia- més altres serveis, han disminuït d’ençà de la posada en marxa del TNF una barbaritat, ergo, menys despesa a les Illes i més concentrada en els TTOO i Ag. De Viatges, a part de quasi expropiació de la despesa per part dels comerços de Palma contra els comerços de les zones turístiques. I ara anem a les arques públiques, això és menys fàcil d’explicar, però és igualment és una realitat, aquests transports no complien la normativa de transport turístic i/o discrecional, per la qual cosa fan competència deslleial a la xarxa pública de transport, xarxa que paguem entre tots, xarxa que gasta molts de diners de les arques públiques, xarxa que no sabem protegir contra els pirates. Transports haurà de actuar contra aquesta activitat, o com va fer el PP amb els “Manteros”, canviar la normativa per protegir-los, per evitar la pèrdua que representen aquestes activitats per a les arques públiques, què seria millor? És molt fàcil d’esbrinar. Finalment, dir que segueixo estant a favor de aquestes alternatives, però no localitzades únicament a Palma, l’increment de activitat i atractiu dels focus ha de ser lineal a tots els indrets de les Balears, en aquest cas de Mallorca, i després s’ha de facilitar que el turista decideixi on vol anar, però això ja serà també una feina dels gestors dels Ajuntaments, saber crear un producte de qualitat i atraient. TNF rotundament SI, però no únicament a Palma, i sense cap dubte, evitant que les sangoneres facin el seu Agost, aprofitant-se de una classe política amb molt poca serietat i menys credibilitat. Salut i força. Tomeu Amengual i Ventolrà MDPT Direcció i Planificació Turisme UIB MTA Turisme Sostenible UIB MBA Marketing. UIB

TENIR RAÓ NO SERVEIX DE RES.

tomeu | 17 Setembre, 2009 07:56

Fa escassament un parell de dies, vaig tenir l’oportunitat de compartir idees comunes i d’altres divergents amb un amic, i dic amic, perquè això és qui desinteressadament et regala part del seu temps. Entre moltes d’altres coses, vàrem arribar a sa conclusió que encapçala aquest escrit, malgrat això, també vàrem convenir que, tenir raó serveix únicament per a satisfacció íntima del qui la té, i per persecució acarnissada del mateix, per part dels qui no li varen voler donar. I perquè dic tot això? Molt senzill, els col•legues Guies Turístics d’aquesta Comunitat, membres del Col•legi de Guies, obliden ara, els que ho fan, i intenten presentar un realitat diferent a la ocorreguda, els que varen ser actors en aquells moments, i intenten ser-ho ara, si de la seva acció d’aquell temps, hem arribat en aquesta situació caòtica, com podria ningú mínimament intel•ligent, donar suport en aquesta Gent o als que sempre han estat amb ells/es. El panorama que se’ns presenta no és distint a d’altres ja viscuts, però sempre ha estat la mateixa la resposta del col•lectiu, i sempre ha estat el mateix el resultat, covardia i submissió a la voluntat del polític de torn, el resultat? Retrocés brutal de les tasques dels Guies i del coneixement que de la nostra terra arriben a tenir els turistes. Com a conseqüència de tot això, major dependència del canal de distribució, és a dir, TTOO, i Agències de Viatges, no només dels Guies, també de la destinació Balears en totes les seves marques. I com s’arriba en això? També fàcil d’entendre, d’ençà que en Cladera va deixar el càrrec de Conseller de Turisme, cap veritable professional de la cosa ha tingut cap responsabilitat en aquesta àrea, començant per els missers, continuant amb els funcionaris de tota la vida, gendre de algú, mestres de escola, amb tots els meus respectes cap els que ensenyen allò per la qual cosa s’han format. I tots, però tots, a les ordres de qui correspongui, manco els interessos dels ciutadans de les Illes Balears, em fan pena, ells i els que els nomenen, i sobre tot, em fan pena per damunt de tot, tots aquells que es pleguen a les necessitats de un polític de torn, quan saben que no tenen res a veure amb l’interès general. Doneu-me sis lleons, i vos convertiré un ramat de xots en un exercit que tothom respectarà. Qui vulgui entendre, ja ho sap, però als del meu poble potser els podran derrotar, però el que no veuran serà el cap acotat. Tomeu Amengual i Ventolrà.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb