Balears sostenibles & Associates

Una visió del que podrien ser i no son le Illes Balears, denunciem el que no hauria de succeir, i donem suport incondicional a les bones pràctiques en tots els camps. Encara que això sigui una pràctica perillosa al nostre país, defenssem la llibertat d'expressió com a única forma de arribar a gaudir de una democràcia plena, sense estar captius dels terroristes econòmics que ofeguen els rebels de la nostra terra. Com deia Ogilvy, la creativitat i genialitat que necessitem, la trobarem molt més facilment entre els rebels, i els inconformistes, que entre la resta.

GUILLEM D’EFAK, AMIC E AMAT.

tomeu | 29 Octubre, 2009 12:03

Escric aquestes línies avui, en record de un gran amic personal, al qual vaig tenir oportunitat de conèixer als meus inicis com a Guia d'aquest País, i amb el que vaig compartir moltes estones perdudes durant el transcurs de aquelles excursions que teníem el plaer de compartir. En Guillem era un Guia atípic, era un personatge entranyable i mai reconegut dins el cercle tancat que era en aquells temps, i encara avui cosa queda, el mon del Guies de Turisme de Mallorca. Les mancances del col•lectiu necessitaven tenir un enemic al qual assenyalar, i en un entorn de poc temps després de acabada la dictadura, i menys temps de iniciada la encara titubejant Constitució, els individus que s’atrevien a fer senyera de la seva identitat lingüística eren literalment perseguits amb raó o sense ella. Però a Guillem no el varen poder apartar ni el cantó de una ungla del seu objectiu, gran exemple de perseverància i rectitud en el tracte, mai no va veure reconeguda la seva vàlua com a artista per part del col•lectiu al qual pertanyia, de fet la feina de Guia, era el que li permetia viure sense excessives angoixes econòmiques. Avui, el record perquè estaria molt i molt content de haver viscut i gaudit en primera persona, del canvi radical que els integrants de aquesta professió estan experimentant, ahir, en una decisió absolutament històrica, els Guies d'aquest País varen decidir plantar cara a l’absolutisme dels incapaços, i plasmar en tres resolucions el que volen ser de majors. 1.- Com a gestors de la qualitat del servei prestat als ciutadans que ens visitin, i l’assegurament del servei adequat al consumidor, no accepten altra titulació per a accedir a la professió que la universitària, mínim la Diplomatura abans del Tractat de Bolonia, el Grau a partir d’aquest. 2.- Exigim el coneixement de les dues llengües d’aquest País al mateix nivell d’exigència, això vol dir nivell C de català, el mateix nivell que es demana en les llengües foranes a acreditar. 3.- Demanem que en totes les excursions on no sigui necessari un Guia Oficial, es requereixi la figura recentment creada per el Govern de l’Estat, de tècnic de grau superior (antiga FP) anomenat Guia de Turistes i visitants, la única forma de garantir serveis de qualitat en un sector que desgraciadament prioritza el cost front a la eficàcia del mateix. En diuen tàctica de terra cremada. A la teva salut Guillem, em consta que tot això et faria molt feliç. Tomeu Amengual i Ventolrà.

El PSM-EN defensa la formació universitària dels guies turístics per assegurar serveis de qualitat

tomeu | 26 Octubre, 2009 15:56

Davant el debat sobre la modificació del Decret que regula aquesta professió els nacionalistes també propugnen l’establiment del requisit de nivell C de català Davant la propera assemblea del Col·legi de Guies Turístics de les Illes Balears, en què s’ha de debatre la proposta de modificació del Decret que regula aquesta professió, el PSM-Entesa Nacionalista manifesta que dóna suport a la reivindicació tradicional d’aquest col·lectiu de prioritzar la formació universitària com a requisit per accedir a la professió en l’àmbit de les Illes Balears. Així mateix, els nacionalistes propugnen que s’estableixi el requisit del coneixement de les dues llengües oficials del país al mateix nivell que les llengües estrangeres (i per tant, incloure-hi el requisit de nivell C de català). La proposta de modificació del Decret, impulsada per la Conselleria de Turisme, pretén davallar els requisits mínims pel que fa a la formació acadèmica exigida. Des del PSM-EN consideren que el manteniment del requisit d’una formació de caire universitari és necessari per garantir uns serveis turístics de qualitat. Així mateix, la proposta de la Conselleria no assegura el coneixement del català en peu d’igualtat amb el castellà i amb les llengües estrangeres, qüestió que els nacionalistes consideren inadmissible. D’altra banda, el PSM-EN rebutja l’argumentació segons la qual el títol de Formació Professional recentment creat pel Govern de l’Estat (de guia de turistes i visitants) obligui les Comunitats Autònomes en l’exercici de la seva capacitat normativa. En aquest sentit, els nacionalistes adverteixen “dubtes més que raonables” respecte la capacitat del Govern de l’Estat espanyol per a regular aspectes sobre els quals ja no té competències: l’ordenació del turisme i les habilitacions turístiques són competències exclusives de les Comunitats Autònomes. Tenint en compte que les polítiques turístiques de l’actual Govern han cercat sempre el màxim consens amb el sector, el PSM-EN considera que una modificació del Decret de guies turístics ha de comptar amb el suport del Col·legi de Guies Turístics de les Illes Balears (que, cal recordar, és l’únic de tota Europa).

LA UNICA ESTRATEGIA VALIDA AMB UM.

tomeu | 22 Octubre, 2009 07:44

Quan a inicis d’aquesta legislatura, el sotasignant defensava un altre model de relació amb UM, no podia sospitar el greu panorama institucional que s’afegiria a la festa. Però el que si tenia molt, però que molt clar, era el model de relació política que els elements decisoris de UM posaven a la practica en les darreres legislatures. Per això, tant al model de tipus municipal, com al model autonòmic, allà on era present per a donar la meva opinió, la visió donada era la mateixa, negociar-ho tot, sense deixar res obert a la interpretació, i una vegada assolit un pacte assumible per ambdues parts, si s’havia de exercir el càrrec de Batlle de forma compartida, baix cap concepte deixar que fos UM qui tingués el càrrec a la primera part dels quatre anys. Les raons que esgrimia per a exigir això, no cal explicar-les ara, ja les han explicades ben a les clares els casos de Búger, Pollença, Campos, i d’altres que segurament sortiran abans o després. La paraula es diu lleialtat, això que noltros com a PSM portem fins a extrems de rialla, perquè no ens enganyem, de bon al•lot a collo, ben aviat et confonen. Això, que ho tinc mimetitzat perfectament per experiència personal, no m’ha arribat per cohabitació amb ningú, és graciós la primera vegada, provoca stress la segona, i ja és absolutament inassolible les següents. Per això el Pacte a Sencelles no ha funcionat, per això alguns dels seus membres es barallen en públic, per això no ens respecten els pactes signats en altres pobles, on UM tenia la seva part del Pacte quasi exhaurida. Tornarà a passar això el 2011? Ens tornarem a refiar dels que no tenen la paraula com a patrimoni familiar? Vull recordar que una de les virtuts més vilipendiades del nostre present és la coherència, quan resulta que aquesta, és una de les poques coses que un treballador, juntament amb la seva paraula, pot mostrar orgullós als seus hereus, paraula i coherència, per alguns, Patrimoni dels limitats intel•lectuals, dins l’àmbit de la nostra terra, tan habituada a fer les coses sense escriure-les, on grans fortunes s’han fet gràcies en aquesta Llei no escrita, l’únic Patrimoni que de veritat es pot mostrar dient que és molt difícil de guanyar, més encara de conservar, i terriblement fàcil de perdre. Que cadascú es mesuri no en diners, que ho faci en credibilitat, en coherència, en paraula, ens duríem grans sorpreses. Tomeu Amengual i Ventolrà. MTA UIB Turisme Sostenible.

A UM SE LI REFOT CAMPOS I EL MEDI NATURAL.

tomeu | 16 Octubre, 2009 08:56

I es poden demanar vostès perquè dic això, és molt senzill, tant de renou per Son Baco, i resulta que, quant els donen la possibilitat de obtenir recursos suficients per Campos, per Artà, per Escorca, i per tants d’altres llocs de la illa major, no els volen. Els negociadors del Bloc els varen proposar la posada en marxa de la figura de canvi de model turístic inclosa al seu programa electoral, que podeu veure a www-masteribsostav.com per poder destinar fons al manteniment del medi natural dels municipis més agreujats, tururut, ells el que volen és ciment, i grava, i camions per transportar-la. 36 MM de Euros en serveis gratuïts als residents a les Illes i als visitants de les mateixes, 300 llocs de visita gratuïta, 300 Guies fent feina tot l’any per a tota la Comunitat illenca, 750 llocs de feina directes més i 300 de indirectes, tot això pagat amb menys esforç que el ximple augment de taxes aeroportuàries que ens ha carregat a sobre na Merkel, i a més, es tindrien els 120 MM de Euros anuals en producte turístic, en Patrimoni, en Parcs Naturals, en Promoció, en Plans de formació per al jovent, tot això és el que significa canvi de model turístic obsolet, tot això és el que neguen els de UM als ciutadans de aquestes Illes, tot això és el que li consenten els altres partits. Que son culpables el PSOE i BLOC?, sense cap dubte, però no més que el PP, entre tots han creat aquest monstre que rapinya les voluntats a tort i dret. Cada vegada que permeten la política clientelar del partit de MAM, ens enfonsem una mica més, cada vegada que els deixem sortir-se amb la seva, ens enfonsem una mica més, fins on? Tinc afiliats a UM alguns amics, cada vegada que els veig m’han de sentir com els manifest la meva ineptitud per entendre com persones de la seva vàlua permeten aquest comportament, i tots em diuen el mateix, fora fa molt de fred, i aquí l’hivern més cru ni es nota, ens entenem? A veure si ens posem les piles i acabem de una vegada amb comportaments aliens a l’interès general, que només fan que embrutir la vida dels ciutadans d’aquestes Illes. El PP va crear el monstre, el PSOE i BLOC el varen nodrir, és hora que es posin d’acord per acabar amb ell i tornar a la normalitat democràtica. Tots els ben nascuts que hi ha a UM, que son molts, sabran trobar la seva via en les opcions restants, i sobre tot, la pau amb les seves consciències, els que encara la tenen. Tomeu Amengual i Ventolrà

SENTÈNCIA ALS HAPPY HOUR.

tomeu | 15 Octubre, 2009 16:40

Avui he llegit una notícia al diari que m’ha deixat bocabadat, i no, no era la citació de l’americà. He llegit que el Govern de la Generalitat promulga una llei per acabar amb les “happy hours” als pubs i bars de la seva contrada. I més encara quan he llegit que una tal Jiménez de no se molt bé quin país, deia que també volia fer el mateix però a nivell estatal, em creguin o no, he mirat bé el que m’estava fumant, no fos cosa que en lloc de l’havà que em va receptar el metge, m’haguessin fotut una trompeta de maria com qui no vol la cosa. És a dir, ja hi tornem a ser a regular el que fan els petits bars i pubs, o fins i tot els restaurants si volguessin, i quan es tracta de mirar als peixos grossos, tots aquests grans reguladors arrufen el nas i miren a un altra banda, no saben del que parlo? Què es creuen que és el tot inclòs dels collons? Una happy hour de 24 h, ni més ni manco, i ja em diran vostès quina diferència hi ha entre que la facin dos pics al vespre, o la ofereixin les 24 h. L’alcohol és el que és, i tant al carrer es troben els clients de un pub que els clients de un hotel, o sigui, que o bé fan el mateix i regulen el tot inclòs en matèria de alcohols, com fan amb la happy hour o l’han ficada a tall de mànec. Ara bé, si la tal Jiménez vol que en parlem del tema, només li ha de demanar a Sampol que el té prop al Senat, i aquest ja li contarà què es pot fer amb el tot inclòs arreu de l’Estat, perquè no ho oblidin, el tot inclòs es pot regular de una CCAA, però prohibir-ho sense que això es fes a la resta de l’Estat seria un suïcidi que ningú intel•ligent hauria de cometre. Si volen la meva opinió, ni tan sols és necessari prohibir-ho, bastaria en posar unes condicions de qualitat que aconseguissin fer-ho inviable per als motius que l’han fet funcionar tan bé, al cap i a la fi, ningú no deu voler admetre que es volen carregar la oferta turística de bars i restaurants, o si? I al que anomeni aquest sector com oferta complementària li poden dir que no hi ha res més complementari a un destí, que el llit al qual dormen els turistes, tant és així, que ara volen amb el tot inclòs expropiar els guanys de aquesta oferta turística perquè no son capaços de canviar el model que ells mateixos han contribuït a fer obsolet. Tomeu Amengual i Ventolrà MDPT Dir. Plan. Tur. UIB MTA Tur. Sostenible UIB MBA Marketing UIB
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb