Balears sostenibles & Associates

Una visiˇ del que podrien ser i no son le Illes Balears, denunciem el que no hauria de succeir, i donem suport incondicional a les bones prÓctiques en tots els camps. Encara que aix˛ sigui una prÓctica perillosa al nostre paÝs, defenssem la llibertat d'expressiˇ com a ˙nica forma de arribar a gaudir de una democrÓcia plena, sense estar captius dels terroristes econ˛mics que ofeguen els rebels de la nostra terra. Com deia Ogilvy, la creativitat i genialitat que necessitem, la trobarem molt mÚs facilment entre els rebels, i els inconformistes, que entre la resta.

SOPANT AMB NA JOANA BARCELO.

tomeu | 23 Abril, 2010 09:48

Ahir vespre i dins el marc d’un sopar de l’INESE, vaig tenir el plaer de compartir idees i opinions amb la que avui és Consellera de Turisme del Govern de la CAIB.És evident que moltes de coses separen les opinions de la experimentada política de les pròpies, però també n’hi ha que ens uneixen.Per exemple, una de important, quan parla de consens a trobar entre els agents socials, sempre inclou els sindicats, gran diferència amb els dretans de nefast record, per les seves accions avui als jutjats vull dir.Tot i això, també hi va haver veus del sector hoteler que varen reclamar la inclusió dels turistes en aquest consens, però no vaig sentir ningú que reclamés que els ciutadans de les Illes, la societat civil hi fos representada.Quan alguns, poc assenyats, deien que els residents gasten més aigua que els turistes, aquests haurien d’anar a pontificar a la seva terra, jo hem demanava perquè no deien el mateix a l’hora de ser escoltats a sobre el que vol la societat balear que sigui el model turístic a desenvolupar. Molt trist tot plegat.A sobre els condotels un dels personals cavalls de batalla, la Consellera no els acaba de veure malament, tanta sort que els sindicats no els veuen de cap manera, i esperem que la propera Llei de finançament de Patronals i Sindicats no canviï aquesta opinió, seria massa barroer.Per un altra banda, la assumpció de responsabilitat dels polítics en matèria de urbanisme, la honora, el que ja no li sembla tan bé, son les responsabilitats que els polítics volen defugir a l’hora de parlar de la formació del personal dedicat al turisme, tant els Governs del PP com els del PSOE, a nivell estatal i autonòmic han anat minvant les capacitats acadèmiques necessàries per ocupar determinats llocs als quadres de comandament de les empreses turístiques del país, i com li vaig dir, el darrer funeral a celebrar en breu serà el dels Guies Turístics, i tot per? Per una política ultra-liberal que la recent fallida econòmica, moral i ètica de aquest sistema ha deixat totalment en entredit, allà on el mateix Obama ja comença a mostrar les urpes a Wall Street per les seves reticències al control a sobre els mecanismes que han causat una fallida global com aquesta. I aquí encara fent el mopi.I tot perquè? Perquè la situació que vivim avui en dia, a la que ens han portat TTOO, HOTELERS, AGENTS DE VIATGES, i els polítics que han fet en gran mesura el que aquests han volgut i demanat, es pot perpetuar en el temps o fins i tot empitjorar, tot depèn del coratge que els polítics al Govern tinguin. Governar per no fer res, no canviar res, no incidir en el projecte de país, no és governar, és cobrar un sou i prou. Ara sabrem si la persecució que hem patit alguns durant tants d’anys, han estat iniciativa dels privats, o hi havia també consigna política. S’hi posen res?

EL QUE SIGNIFICA TENIR PERSONES FORMADES EN LLOCS DE DECISIË.

tomeu | 22 Abril, 2010 07:54

Amb un company de partit, vàrem entrar en discussió, és a dir debat de idees, a sobre la conveniència o no de tenir determinada Gent en llocs de representació política.Ell, defensava que tot fill/a nascut de mare, té un dret inalterable, el de ser elegit. Jo, per la meva banda, deia que alguna cosa no funciona quan resulta que, la major part dels integrants de una Cambra com la Balear, o fins i tot la Espanyola, tenia Gent poc preparada com a Grup majoritari als seus bancs.De fet, això no és així als estats escandinaus i ja veuen on hi ha major protecció social, on hi ha millor nivell de vida, la qualitat de vida es vincula més a l’aparició del Sol benefactor, que tants de turistes atreu i, sembla ser també, tants de individus poc formats a la política.Però posaré un parell d’exemples que ja m’han servit en d’altres ocasions per il·lustrar situacions difícils de entendre.A un sector tan estratègic com el Turisme a les Illes, fins ara, ja veurem a partir d’ara, i si això succeeix, tal com sembla, molts professionals es despuntaran del sector, potser emigraran, i qui perd? Les Illes, Quan la matèria Gris i l’experiència fugen sempre perd el destí.Qui guanya? Les empreses internacionals, que tindran a preu més econòmic el que encara han de pagar a preu de mercat.Responsables d’això? Els partits polítics, en el seu conjunt, molt especialment el PP que és qui ha governat més, molt especialment en Joan Flaquer que és qui ha deixat que el governessin més, però també tots aquells que han fet mal ús de la responsabilitat atorgada, de especial mal record son en González Ortea i el seu Panza particular Ruiz Abellàn. Posats a dit per a fer malifetes contra el sector, del qual ni sabien res ni els interessava. O tenir un assistent social de Gerent del Palau de Congressos, com si jo volgués fer de mediador en conflictes socials, no seria lo meu, no ho faria tan bé com ho poden fer d’altres, preparats específicament per a la tasca. O que les estructures de alguns partits vedin a determinada Gent, fins i tot dels que no son del seu partit.Però tenim més exemples, què fa de Director en Ordenació del Turisme un mestre de primària? En Pep Aloy, mèrits? Ser el gendre del President de la CAEB. O mirin darrerament els exemples donats per la gestió dels darrers Consellers i els seus Directors Generals, tots imputats, quina vergonya! I més vergonya encara si tenim en compta com s’ha utilitzat l’erari públic, em demano si la Fiscalia té previst encetar una investigació a sobre les llistes negres que tenien els adjudicataris dels concursos fets per la Conselleria de Turisme als darrers anys, potser ens duríem sorpreses. En fi, que la llibertat de poder ser elegit xoca frontalment massa vegades amb el sentit comú, i crec que, igual que ara que tothom es raspa les vestidures amb el tema del Constitucional, ja fa més de cinc anys que vaig posar a sobre la taula la inconveniència del sistema de elecció dels jutges en general, coses que té utilitzar el cap per pensar, en lloc de per intentar sortir a la foto, o per fer capades al capo de torn per rebre prebendes.Les cambres de tots els Parlaments regeixen les vides dels ciutadans, i en aquestes arriben només els beneits per la partitocràcia del moment, ergo, malament anem, sobre tot si vos fixeu en la llarga vida política que, sobre tot els menys capacitats acadèmicament procuren tenir. Volen més exemples? Tots els casos de corrupció urbanística i del cas Gürtel n’estan farcits, que només delinqueixen els poc formats? No, però mirin la proporció.Salut i força, que la necessitarem per llevar determinats pecats de la res pública.                       Tomeu Amengual i Ventolrà                        MDPT UIB           MTA UIB             MBA UIB.Guia Turístic.

CONCURS ESCOLETA.

tomeu | 19 Abril, 2010 09:14

Explicarem el que vol dir que es presentin sobres oberts.Vol dir que ningú ens pot assegurar que la confidencialitat de les ofertes de cada un dels concursants estigui garantida, la qual cosa pot ser considerada com a molt greu, i ser objecte de obertura de investigacions.La explicació donada per el Batlle hauria de ser contrastada amb l’anterior Secretari de l’Ajuntament, perquè l’està fent responsable de una acció que cap Secretari pot realitzar, deixant en solfa la seva capacitat professional. Vol dir que en una propera Mesa per el mateix assumpte, hi pot haver concursants que puguin saber quines eren les condicions dels altres, la qual cosa és un total atemptat a la Llei.La millor opció en aquests moments i donada la gravetat dels fets, a fi de deixar sense cap valor la malifeta produïda, seria fer còpia de totes les ofertes anteriors, i passar-les a tots els concursants, a fi que tothom pugui tenir la mateixa informació, deixant al causant d’això sense cap possibilitat de treure cap rendiment, i donar un nou termini exclusivament per als quatre concursants de l’anterior convocatòria. El contrari ni seria just ni molt manco ètic. Tomeu Amengual i Ventolrà CAMP DE FUTBOL A SENCELLES. Corre per el poble la idea del Batlle de utilitzar una subvenció de la Conselleria d’Esports per a una cosa distinta del que la societat civil del poble li havia demanat a tots els partits polítics, i que tots duien en programa. La construcció de un camp de futbol com tenen a pobles molt més petits que Sencelles.Sembla que el Batlle vol reduir aquesta demanda a la de un camp de F-7 eliminant una pista de tenis del polisportiu, i fent una de pàdel, deu ser que no en té a Artà.Sencelles demana un camp de futbol, i la utilització de aquests diners ara, sense tenir el terreny per al camp de futbol, cosa a la que es varen comprometre els membres de l’equip de Govern amb tots els que varen voler assistir a la reunió a tal efecte, seria una mentida més a afegir, i a més deixaria al poble sense capacitat per a demanar dita subvenció quant els terrenys fossin a disposició del poble, per cert, només és necessari per això, tenir una mica de coratge i, sobre tot, i aquí cauen tots, paraula.És clar que, tot poble té el que es mereix. Salut i sort. 

LES PRACTIQUES AL S═ DE LA UE TAMB╔ SON PERSEGUIBLES JUDICIALMENT.

tomeu | 14 Abril, 2010 09:05

Perquè si no, no hi ha altra explicació, de fet, només en el cas que m’ocupa als darrers mesos, les contradiccions entre els informes de les Comissions de qualitat de l’ens europeu, i el que després ha sorgit de la Executiva de Europa, son tan evidents, i tan barroeres, que només cal pensar en una influència perniciosa en el deure dels diputats membre de les mateixes.De fet, tenim ben identificat a l’autor de tot això, és la STOA, el lobby dels TTOO europeus, que ha aconseguit quasi bé tots els seus objectius.Curiosament passant per damunt dels interessos generals dels ciutadans de la UE, ja no vaig a la defensa dels Guies Turístics no, anem a veure quina és la forma en que tot això afecta als turistes - consumidors en les seves activitats. I no ho faré amb paraules meves, ho faré amb paraules literals de la Comissió de Qualitat de la mateixa UE.“ La veritable raó de les queixes dels TTOO radica en el cost que les distintes normatives dels estats de la UE, representen en el preu del paquet, entre un 2 i un 5 % “I això son cada any molts de milions de Euros, que garanteixen que cada Estat, cada regió, disposa dels seus propis Guies Turístics, radicats i focalitzats a un territori concret i del qual en saben fins i tot, on es troben els morts de cada polític corrupte del país, per posar un exemple.S’imaginen vostès el cost unitari de professionals capaços de realitzar la seva tasca a qualsevol indret de la UE en les mateixes condicions?Primer els haurien de trobar, després els haurien de treure dels seus llocs de feina, i finalment els haurien de fer acceptar les condicions de risc, inseguretat laboral i plegament a les condicions dels TTOO que volen imposar aquests per allà on van.És clar, ni hi són, ni els esperen, la voluntat és un altre de ben diferent, la potestat de poder posar personal de la seva nòmina sigui on sigui la destinació, però això ens dur a un altre problema afegit, quins interessos defensaran aquests contractats? Els del TTOO o els dels turistes – consumidors? Tots sabem la resposta.Segons la legislació espanyola el que ha succeït a Brussel·les amb la normativa dels Guies Turístics seria causa de obertura de investigacions per part de la Fiscalia Anticorrupció, allà sembla que els diuen LOBBYS.Tot plegat vergonyós.                        Tomeu Amengual i Ventolrà               MDPT UIB                    MTA UIB             MBA UIB             Guia de les Illes Balears.

CEFAPIT QUIERE BASE DE DATOS.

tomeu | 13 Abril, 2010 09:07

No salgo de mi asombro, ahora resulta que CEFAPIT quiere poner en marcha una base de datos para ponerla en su página web.Si uno se ha molestado en el pasado, en ver y evaluar lo que hacía la ínclita en su web, se daba cuenta que lo que en realidad hacía, era obviar todo contacto de los Guías con el mundo virtual, evitarlo en grado sumo, ¿la razón? Los que conocemos este mundillo lo tenemos claro, el filtro de control de los centros de contacto, las prácticas de compadreo de siempre.En realidad, casi un año antes del último Congreso de CEFAPIT en Palma, yo mismo había puesto sobre la mesa, la mejor manera de acabar con estas mediocridades, y dar un salto de calidad hacia el futuro, consiguiendo incluso línea de financiación del Govern de les Illes Balears a través de fondos europeos, una herramienta que pusiera a todos los Guías que lo desearan, en contacto con el Mundo las 24 hrs. del día, con filtros de perfil, con disponibilidad geográfica y diaria de los 365 días del año.Una herramienta que permitiera facturar y cobrar en línea, con foto, currículo, blog, todo aquello que permitiera que el cliente o su representante pudiera realizar una elección ajustada a sus necesidades, y que obviara de una vez por todas, el tremendo poder de distribución de algunos operadores cuyas cuentas de resultados exigen otros parámetros distintos a los exigibles de calidad, ética y compromiso, con la tierra de la cual somos embajadores.Una herramienta potentísima que puede haber quedado en agua de borrajas por varias razones, pero ninguna de ellas tiene que ver, ni con falta de presupuesto, ni con limitaciones técnicas, ni con falta de visión, pero que tiene una responsable absoluta de todo lo que no cumpla, la Presidenta del Col·legi de Guies de les Illes Balears. El proyecto inicial, contemplaba la posibilidad de realizar esta herramienta para toda España, no solo para Balears, lo que hubiera supuesto ser la punta de lanza en tecnología e implantación, ahora, nos piden permiso para incluir nuestros datos en una herramienta que, ni nos dicen como funcionará, ni cual será su nivel de desempeño, ni quien la controlará, claro que, visto lo bien que ha defendido CEFAPIT los intereses de los Guias estos últimos años, la emoción no es precisamente el sentimiento que me embarga en primer lugar. En todo caso, habrá que ver qué quieren hacer con esto, ya que, probablemente tenga que ver con la iniciativa del lobby de los TTOO en Bruselas de crear un registro de Guias de Europa, por cierto, una de las vertientes del proyecto que contemplaba el poner a disposición del mundo entero esta posibilidad pero radicada en una herramienta creada por y para los Guías, desde el único Colegio Oficial de Guías del mundo todavía hoy. No pagarán todo el daño que han hecho, a los Guias y a los turistas, cada vez más cerca de estar totalmente a merced de los intereses de corporaciones internacionales, sin la defensa de unos profesionales independientes que les puedan defender frente a las exigencias económicas de ejecutivos que solo saben de números y poco o nada de servicio y ética.Por cierto, escribo la presente en castellano, para facilitar la lectura y en su caso, contestación de todos aquellos que se puedan sentir ofendidos por la clara exposición de datos que aquí se vierten, si es que alguien se atreve a negarlos en público.                            Tomeu Amengual i Ventolrà.               MDPT UIB           MBA UIB             MTA UIB             Guía de les Illes Balears.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb